Wat zijn RIBW's

TERUG NAAR OVERZICHT

Cliënten in beeld: Anita

27-03-2015
"50 en eindelijk op mezelf"
Anita_hol_175_clos_up
Moeite met omgaan met geld, een zwaar alcoholische ex-man en het alleen moeten zorgen voor een kind bracht Anita Hol (50) bij RIBW K/AM. Na een lange weg woont ze nu weer zelfstandig en kan alles steeds beter aan. Haar verhaal in een notendop.

Moeite met omgaan met geld, een zwaar alcoholische ex-man en het alleen moeten zorgen voor een kind bracht Anita Hol (50) bij RIBW K/AM. Na een lange weg woont ze nu weer zelfstandig en kan alles steeds beter aan. Haar verhaal in een notendop.

“Hier ben ik opgegroeid, in de Amsterdamse Buurt. Maar ik heb wel een lange weg afgelegd. Tien jaar lang ellende met mijn ex. Hij is zwaar alcoholist en elke dag was er wel ruzie, geweld, politie aan de deur... Ik probeerde zo min mogelijk in zijn buurt te zijn, logeerde overal en nergens met mijn kind. Uiteindelijk ben ik in het huisje van mijn moeder getrokken, die inmiddels was overleden. Ook daar wist mijn ex me te vinden... Op een gegeven moment kwam Jeugdzorg erbij en van daaruit werd contact opgenomen met RIBW K/AM.

Hulp met papieren
Ze waren bezig met een opvanghuis voor moeders met kinderen, Het Pauzement. Ik moest nog wel twee maanden wachten, maar toen kon ik daarheen. In Het Pauzement waren wij eerst alleen, later kwamen er meer moeders met kinderen bij. Ik zou er drie tot vijf maanden blijven, maar heb er uiteindelijk ruim anderhalf jaar gezeten. Ik had daar een vaste begeleidster die elke week met me kwam praten. Ze hielp me ook met papieren, soms samen met iemand van de maatschappelijke hulpverlening. Die hulp was wel heel fijn.

Tussentijds bellen
Uiteindelijk kwam er een “nieuwekanswoning” vrij, nu drie maanden geleden. Zo”n woning huur je eerst via RIBW K/AM en als dat goed gaat, komt het allemaal op je eigen naam te staan. Eens in de week komt mijn begeleidster langs. Ze kijkt of m”n administratie op orde is en helpt me als ik instanties moet bellen of schrijven. En als ik met iets zit, kan ik tussentijds altijd bellen. Dat vind ik een fijn idee. Mijn ex zit nu nog vast en mijn kind heeft hem al heel lang niet gezien, wil dat ook niet. Maar nu begint mijn ex er weer over. Ik schrik dan, want ik wil mijn kind beschermen. Ook daarover praat ik met mijn begeleidster. En zij kijkt samen met Jeugdzorg wat ik kan doen.
 
Thuis in oude buurt
Mijn geld wordt beheerd en ik krijg een vast bedrag per week. Het is niet veel, ik moet er heel voorzichtig mee omgaan. Thuis heb ik dat nooit geleerd en in mijn relaties had ik er ook nooit iets over te zeggen. Dus dit is allemaal nieuw voor mij. RIBW K/AM helpt mij daar bij, zodat ik het straks helemaal zelf kan. Mijn vriendinnen kan ik het niet vragen, die zitten zelf allemaal in de schuldsanering. En ik wil ook niet elke dag bij mijn zus op de stoep staan. Het gaat nu wel goed, ik voel me thuis in mijn oude buurt. Nu ik vijftig ben, woon ik eindelijk op mezelf!”